Kim Lindblom Eriksson

Nyårsdesserten
 Hallå hej!
 
Jag börjar vakna till liv efter en jobbig natt. Wille vaknade vid 3 och fick mat, men istället för att somna om efter det påbörjade han en ond cirkel av att äta och bajsa. Vid halv sju-sju fick Marcus ta med honom och Olivia ner och jag fick sova i ett par timmar. Välbehövt.
 
Nu ska jag äta rester av nyårsaftonens chokladtårta till frukost/lunch. Det tycker jag att jag har förtjänat! Förresten så gjorde jag en chokladmoussetårta i fyra lager till dessert på årets sista dag. Vi var ju bara ett par stycken så en hel tårta på typ 15 bitar var egentligen ingen bra idé. Nu mååååste jag ju äta av den varje dag tills den tar slut. Men den var såå god så kanske värt ändå ;)

Botten:
150 g smör
2,25 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
2 dl vetemjöl

Tryffel:
75 g smör
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad

Mörk chokladmousse:
100 g mörk choklad
1 gelatinblad
3,5 dl vispgrädde

Ljus chokladmousse:
125 g mjölkchoklad
1 gelatinblad
3,5 dl vispgrädde

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och rör ihop det med socker och ägg.
Blanda ihop kakao, vaniljsocker, salt och mjöl och tillsätt det till smörblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm).
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 14 minuter.
Låt kakan kallna helt.

Tryffel:
Smält smöret, tillsätt grädde och låt det koka upp.
Ta kastrullen från plattan.
Hacka chokladen i mindre bitar och vänd ner den i den varma grädden.
Rör om tills tryffeln är blank och slät och låt den sedan kallna.

Mörk chokladmousse:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Finhacka chokladen.
Koka upp ca ½ dl av grädden i en kastrull och häll den sedan över chokladen.
Rör om tills chokladen smält och det blivit till en blank och jämn smet.
Rör ner gelatinbladet och rör om tills det är helt smält och utblandat.
Vispa resten av grädden löst (för hårt vispad grädde ger grynig mousse).
Vänd försiktigt ner chokladröran i den vispade grädden.
Bred ut den mörka chokladmoussen över den kalla bottnen och ställ den i frysen i ca 1 timme.

Ljus chokladmousse:
Gör likadant som med den mörka moussen.
Bred ut den ljusa moussen över den mörka och ställ i frysen i ca 30 minuter till.

När tårtan är kall och hård, häll på den blanka, fina tryffeln.
Ställ tårtan i kylskåp fram till servering.

Servera tårtan med vispad grädde och färska bär.