Kim Lindblom Eriksson

Ärtsoppa
God söndag kära vänner! 
Här har vi precis nattat barn och ska strax se ett till avsnitt av The Alienist. Tips! William har varit supergnällig hela dagen idag så jag undrar om det  kan vara fler tänder på gång? Han fick i alla fall nattas lite tidigare eftersom han verkade så trött och allmänt gnällig. Hoppas på bättre dag imorgon! Med Olivia har vi precis påbörjat projekt (för miljonte gången) "somna själv i eget rum och sova i egen säng hela natten". Nu har hon precis somnat helt själv i sitt rum (efter ett par sagor). Igår lyckades vi så jag hoppas på ytterligare en succénatt med henne. Wille är desto knepigare på nätterna igen.
Men om Oli klarar att somna själv fyra kvällar och sover fyra hela nätter själv så ska vi åka och köpa en "valfri" leksak till henne sen. Det är målet.
 
All mat går i kyl-, frys-, och skafferirensandets tecken i casa Eriksson nu innan flytten och det är nästan löjligt hur nöjd jag blir med mig själv när jag blir av med en förpackning eller två utan att det har tillkommit några nya! Ikväll gjorde jag av med både en påse baguetteslantar som fick bli vitlöksbröd, en bit med rökt skinka och ur skafferiet ett paket med torkade gula ärter.Vad blev det då av detta? Jo ärtsoppa! Egentligen ska det ju vara typ rimmat fläsk i ärtsoppan men eftersom jag hade skinkan tog jag den och det blev lika bra det! 
Jag har faktiskt aldrig gjort ärtsoppa förut. Knappt ätit det om jag ska vara ärlig. Men det var gott och även barnen tyckte om det så det är inte alls omöjligt att detta blir en ny soppfavorit här hemma!
 
 
4 portioner
 
500 g torkade gula ärter
300 g rimmat fläsklägg eller bogfläsk
1,5 liter vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 tsk mejram
salt
½ strimlad purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar
1 cm tjock skiva ingefära
 
Till servering:
Senap och gott bröd
Eventuellt pannkakor med grädde och sylt
 
Lägg ärterna i en bunke och täck helt med vatten. 
Låt stå i 6-12 timmar.
 
Häll av vattnet från ärterna, lägg över dem i en rymlig kastrull och häll på 1,5 liter nytt  färskt vatten.
Skär bort svålen från fläsket och skär i små tärningar och lägg över i kastrullen.
Låt ärter och fläsk koka i ca 1 timme och skumma av skummet som bildats på ytan.
 
Skala och finhacka löken.
Lägg lök, ingefära, purjolök, kryddor och buljongtärningar i grytan och låt koka med de sista minutrarna. 
Späd med mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan med senap och ett gott bröd.